“Or’da Kimse Var mı?” dörtlüsü azgın iştahların beslediği cehaleti şehvetle bağrına basan Türkiye toplumunun kıydığı bir aydının, Günay Rodoplu’nun öyküsü. Dörtlünün birinci kitabı, Viva la Muerte! hızla yabancılaşan Türkiye toplumunda bir haymatlos gibi yaşamak zorunda kalan Rodoplu’nun, ezilmesini, pasifize edilmesini anlatır.
“Bu toplumda “biliyor” olmak mutlak surette bir haksızlığa maruz kalmak demektir. Çünkü, bilgi borçlandırır, “anlamak” zorunda bırakır. Cahil, acıma duygusu uyandırır. Yıkıcılığı bağışlanır. Bu onların lüksüdür. Oysa aydın, bilgilenmek gibi bir suçtan müebbeten mahkum edilmiştir. Bastığı yerde ot bitmeyen cahili, vicdanının demir parmaklıkları arasından seyreder.” diyen Alev Alatlı, ikinci kitap “Nuke Türkiye”de cehaletin sadece bizim toplumumuza özgü olmadığını anlatıyor.
“Türk aydım, iki cephede savaşır. Sadece kendi toplumunun hoyratlığı ile değil, Batı’nın hemen her zaman şiddetle sonuçlanan kendini beğenmişliği ile de uğraşmak zorundadır. Bu bakımdan, sadece Türkiye’de değil, Batı’da da haymatlostur! Dünya üzerindeki iktidarını koruma gayreti içindeki Batı, cahilliyeyi öyle bir hamiyetle dayatır ki, elvermemek, katledilmek demektir.”